Jeugdstrafrecht advocaat
Als een minderjarige wordt verdacht van een strafbaar feit, zal deze worden berecht volgens het jeugdstrafrecht. Sinds 2013 is er voor jongeren tussen de 18 en 23 bovendien het adolescentenstrafrecht.
Jeugdstrafrecht advocaat
Als een minderjarige wordt verdacht van een strafbaar feit is dit een stressvolle gebeurtenis. Niet alleen voor de persoon in kwestie, maar ook voor de ouders of verzorgers. Een jeugdstrafrecht advocaat kan de verdachte direct bijstaan en helpen, en tevens eventuele vragen van de ouders beantwoorden.
Straffen jeugdstrafrecht
Over het algemeen bestaan straffen aan minderjarigen vooral uit werk- en leerstraffen. Deze zijn er op gericht de persoon te laten leren van zijn of haar fouten, zodat de persoon deze in de toekomst niet nog eens begaat. De maximale duur van straffen is lager dan bij het reguliere strafrecht. Minderjarigen tot 16 jaar kunnen bijvoorbeeld maximaal één jaar jeugddetentie krijgen. Als er sprake is van ernstige delicten (bijvoorbeeld moord of terrorisme) of verzwarende omstandigheden, kan een rechter besluiten jongeren van 16 of 17 jaar te berechten volgens het volwassenenstrafrecht. Daarom is bijstand van een ervaren jeugdstrafrecht advocaat zeer belangrijk. Als u uw gegevens achterlaat in het bovenstaande formulier zal er vandaag nog een advocaat contact met u opnemen.
Direct hulp nodig?
Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
Soorten jeugdstraffen
- Bureau Halt;
- Taakstraf;
- Gedragsbeïnvloedende maatregel (GBM);
- Nachtdetentie;
- Jeugddetentie;
- PIJ-maatregel.
Bureau Halt
Een Halt-straf kan onder bepaalde voorwaarden worden opgelegd aan jongeren van 12 tot 18 jaar. Het grote voordeel van een Halt-straf ten opzichte van een taakstraf, is dat deze bij het goed afronden van de straf niet in aanraking komt met justitie en dus ook geen strafblad krijgt. Als de jongere de Halt-straf weigert te doen of niet goed afrond, wordt de zaak doorverwezen naar de officier van justitie. In veel gevallen zal dit alsnog leiden tot een strafblad.
Taakstraf
Een taakstraf kan een werkstraf, leerstraf of combinatie van de twee zijn. Bij een werkstraf wordt onbetaald werk verricht, vaak voor de gemeente of bijvoorbeeld Staatsbosbeheer. Bij een leerstraf moet de jongere een training volgen. Het niet, of niet goed genoeg voltooien van de taakstraf zal vaak resulteren in detentie. Een werkstraf duurt maximaal 240 uur. Een leerstraf, of combinatie van een werk- en leerstraf, duurt maximaal 480 uur.
Gedragsbeïnvloedende maatregel (GBM)
Een gedragsbeïnvloedende maatregel bestaat uit trainingen en therapie, zoals gedragstherapie of gezinstherapie. Deze maatregel wordt opgelegd als een voorwaardelijke straf te licht is voor de misdaad, maar een gevangenisstraf te zwaar. Vaak wordt een gedragsbeïnvloedende maatregel opgelegd in combinatie met een voorwaardelijke gevangenisstraf.
Nachtdetentie
Als een jongere een nachtdetentie krijgt opgelegd, dan wordt deze opgesloten in een justitiële jeugdinrichting tijdens de avonduren en in het weekend. Overdag gaat de jongere gewoon naar school of werk.
Jeugddetentie
Als een jongere een jeugddetentie krijgt opgelegd, dan wordt deze opgesloten in een justitiële jeugdinrichting. In detentie moeten de jongeren naar school en krijgen zij sociale trainingen. De maximale duur van jeugddetentie is afhankelijk van de leeftijd. Voor jongeren tussen de 12 en de 15 jaar is dit maximaal 1 jaar, voor jongeren van 16 of 17 jaar geldt maximaal 2 jaar.
PIJ Maatregel
Een PIJ-maatregel staat voor Plaatsing In Jeugdinrichting. Deze maatregel is bedoeld voor criminele jongeren die een ontwikkelingsstoornis of psychische aandoening hebben. Het doel van een PIJ-maatregel is om de stoornis of aandoening te behandelen en de jongere te heropvoeden. Een PIJ-maatregel kan alleen worden opgelegd nadat de rechter het oordeel van twee gedragsdeskundigen heeft gehoord. De minimale duur van een PIJ-maatregel is drie jaar, de maximale duur zeven jaar.
Contact
Als u het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met u op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 088 – 1810 349.
Advocaat uit eigen regio
Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt die specialist is in zaken wat betreft strafrecht.
Toegankelijk
Vrijblijvend
Samen
Veelgestelde vragen jeugdstrafrecht
Hoeveel kost een jeugdstrafrecht advocaat?
De meeste advocaten brengen een uurtarief in rekening. Dit tarief verschilt per advocaat. Vaak hangt het af van de grootte van het kantoor, het aantal jaren werkervaring en de expertise van de advocaat. Bij onze advocaten heeft u eerst altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen de advocaten u meer vertellen over de kosten en kijken naar de mogelijkheid voor toevoeging. Dit betekent dat de advocaat op basis van pro deo werkt. De overheid betaalt de advocaat dan.
Is een advocaat verplicht?
Bij het strafrecht is een advocaat niet verplicht. Dit geldt ook voor het adolescentenstrafrecht. Toch is het niet onverstandig om wel een advocaat in de arm te nemen. Het strafrecht is erg ingewikkeld en vergt veel kennis van zaken. Alleen advocaten beschikken over deze kennis.
Wat is de maximale straf minderjarig?
Bij kinderen van 14 en 15 jaar is de maximale straf 1 jaar. Voor kinderen van 16 en 17 jaar is de maximale straf 2 jaar.