Dagvaarding

Heeft u een dagvaarding ontvangen? Dan wordt u door de officier van justitie verdacht van een strafbaar feit. De dagvaarding is een oproep om voor de rechter te verschijnen. Op het moment dat u een dagvaarding ontvangt, is het een goed idee om onmiddellijk contact op te nemen met een gespecialiseerde (strafrecht)advocaat.

Inhoud dagvaarding rechtbank

In de dagvaarding staat de volgende informatie:

 • Uw naam, geboortedatum, geboorteplaats en adres
 • De datum en tijd dat uw zaak voorkomt
 • Het adres van de rechtbank
 • Voor welke rechter u moet verschijnen (politierechter of de meervoudige kamer)
 • Het strafbare feit waarvan u wordt verdacht en welke wetsartikelen hiermee zijn overtreden
 • De namen van getuigen en/of deskundigen die zijn opgeroepen

Dagvaarding politierechter

Bij de politierechter worden eenvoudige zaken behandeld door één rechter. Deze rechter kan gevangenisstraffen opleggen tot één jaar. Meestal legt de politierechter echter geldboetes en taakstraffen op, soms in combinatie met voorwaardelijke gevangenisstraffen. De hoogte van uw straf is afhankelijk van het delict, de omstandigheden, het bewijs en de verdediging. Bij een zitting van de politierechter is een goede verdediging belangrijk en kunt u zich dus het beste laten bijstaan door een ervaren strafrechtadvocaat.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Dagvaarding meervoudige kamer

De meervoudige kamer behandelt zwaardere strafzaken dan de politierechter. In dit geval wordt het oordeel geveld door drie rechters. Deze rechters kunnen de maximale straf opleggen die wettelijk is vastgesteld voor uw delict. Ook hier is de hoogte van de straf afhankelijk van het delict, de omstandigheden, het bewijs en de verdediging. Een goede strategie is in dit geval van groot belang.

Strafrechtadvocaat nodig?

Heeft u een dagvaarding ontvangen en moet u binnenkort voorkomen bij de politierechter of meervoudige kamer? Twijfel dan niet om een strafrechtadvocaat in te schakelen! Neem contact op en wij brengen u in contact met een ervaren strafrechtadvocaat bij u in de regio. De strafrechtadvocaten bij ons aangesloten werken ook op pro deo basis. Dit betekent dat u zich niet hoeft te laten afschrikken voor eventuele hoge kosten. Lees hier of u in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand.

Advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt die specialist is in zaken wat betreft strafrecht.

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Veelgestelde vragen dagvaarding

Hoeveel kost een advocaat?

De meeste advocaten brengen een uurtarief in rekening. Dit tarief verschilt per advocaat. Vaak hangt het af van de grootte van het kantoor, het aantal jaren werkervaring en de expertise van de advocaat. Bij onze advocaten heeft u eerst altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen de advocaten u meer vertellen over de kosten en kijken naar de mogelijkheid voor toevoeging. Dit betekent dat de advocaat op basis van pro deo werkt. De overheid betaalt de advocaat dan.

Is een advocaat verplicht?

Bij het strafrecht is een advocaat niet verplicht. Toch is het niet onverstandig om wel een advocaat in de arm te nemen. Het strafrecht is erg ingewikkeld en vergt veel kennis van zaken. Alleen advocaten beschikken over deze kennis.

Hoeveel tijd zit er tussen de zitting en de uitspraak?

Dit verschilt per rechter. De politierechter doet eigenlijk altijd direct na de zitting mondeling uitspraak. Staat u voor de meervoudige kamer, dan zal een uitspraak niet direct gedaan worden. Dit mag uiterlijk 14 dagen na de zitting gebeuren, waarbij uw aanwezigheid niet verplicht is.

Hoeveel tijd zit er tussen dagvaarding en zitting?

Dit kan verschillen. De zitting mag minimaal zeven dagen na het betekenen van de dagvaarding en maximaal een jaar na het betekenen van de dagvaarding gepland worden.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
 • Binnen 24 uur.
 • Gratis en vrijblijvend.
 • Specialist uit uw regio.
 • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
 • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
 • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349