Hoger beroep in strafzaken

Hoger beroep in strafzaken

De rechtbank heeft u veroordeeld voor een strafbaar feit. Of de officier van justitie (OvJ) handelt uw strafzaak af met een strafbeschikking. Kunt u in beide gevallen in hoger beroep? En wat is hoger beroep in strafzaken eigenlijk. Wij nemen met u het hoger beroep in strafzaken door.

Wat is hoger beroep?

In Nederland kennen we rechtbanken, gerechtshoven en de Hoge Raad. De OvJ legt een strafzaak eerst voor aan de rechtbank. Als de rechtbank u veroordeelt of vrijspreekt kan u en/of de OvJ in hoger beroep bij het gerechtshof. Hoger beroep betekent dus dat de zaak nog eens wordt beoordeeld door het gerechtshof. En als u of de OvJ zich dan nog niet kan vinden in de uitspraak, is er nog cassatie bij de Hoge Raad. Maar dit artikel gaat over hoger beroep. In hoger beroep kijkt het gerechtshof opnieuw naar de zaak. En beoordeelt of de rechtbank een juiste uitspraak heeft gedaan. U moet er wel om denken dat het gerechtshof in hoger beroep ook een hogere straf kan opleggen dan de rechtbank. Of als de rechtbank u vrijspreekt en de OvJ in hoger beroep gaat, kan het gerechtshof oordelen dat u wel schuldig bent.

Korte termijn

Let op: de termijn voor het instellen van hoger beroep in strafzaken is kort. Slechts 2 weken! Binnen 2 weken na de uitspraak kunnen zowel u als de OvJ in hoger beroep. Met zo’n korte termijn is het wel even opletten dus. Want als u niet in hoger beroep gaat staat de uitspraak van de rechtbank vast. Als (alleen) de OvJ in hoger beroep gaat moet deze u dit altijd even laten weten. Dan kunt u zelf namelijk ook nog in hoger beroep.

Altijd in hoger beroep?

Als uw strafzaak draait om een misdrijf kunt u altijd in hoger beroep. Bij overtredingen ligt dit anders. Dan hangt het af van welke straf de rechter u heeft opgelegd. Het moet gaan om een geldboete van meer dan € 50,00 of een andere straf of maatregel. Wanneer is er sprake van een misdrijf en wanneer van een overtreding? Dit blijkt uit de wet (het Wetboek van Strafrecht, Sr). Het is dus niet zo makkelijk te zeggen wanneer iets een misdrijf of overtreding is. In het algemeen is een misdrijf een van de zwaardere strafbare feiten. Denk aan doodslag of mishandeling. En gaat het bij overtredingen bijvoorbeeld om snelheidsovertredingen of openbaar dronkenschap. Dus de wat lichtere strafbare feiten.

Hoe gaat u in hoger beroep?

Er zijn verschillende manieren om in hoger beroep te gaan. U kunt u melden bij de centrale balie van de rechtbank die uw strafzaak behandelde. Als u zegt dat u in hoger beroep wilt, wordt er een appèlakte opgesteld. Appèl is een ander woord voor hoger beroep. U kunt ook een advocaat machtigen om hoger beroep voor u in te stellen. Een andere optie is per brief een volmacht sturen aan de griffier van de rechtbank. De griffier stelt dan hoger beroep voor u in. Zit u in de gevangenis? Stel dan een schriftelijke verklaring op dat u in hoger beroep wilt. Geef deze verklaring aan het hoofd van de instelling. Die regelt de rest voor u.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Redenen voor hoger beroep

Het is belangrijk dat u uw redenen vermeldt waarom u in hoger beroep wilt met uw strafzaak. Dit doet u bij het instellen van hoger beroep. Het gerechtshof kan uw hoger beroep anders niet-ontvankelijk verklaren. Dat betekent dat het gerechtshof uw hoger beroep inhoudelijk niet behandelt. En dat moet nu juist wel! U kunt gebruikmaken van een zogenoemd grievenformulier. Ga daarvoor naar de website van de rechtspraak.

Dagvaarding

Als u in hoger beroep gaat ontvangt u een dagvaarding. In de dagvaarding staat wanneer u waar moet verschijnen bij het gerechtshof. Als alleen de OvJ in hoger beroep gaat, moet hij u dit vooraf laten weten. U kunt dan ook nog hoger beroep instellen. Maar ook in dat geval ontvangt u een dagvaarding met daarin de datum en locatie van de zitting bij het gerechtshof. In hoger beroep wordt trouwens gesproken van advocaat-generaal in plaats van OvJ en van raadsheren in plaats van rechters. Meer over de dagvaarding vindt u terug op de pagina ‘dagvaarding‘.

En dan?

Door de dagvaarding weet u wanneer de zitting is. Het gerechtshof plant altijd een zitting. Zonder een zitting kan het gerechtshof geen uitspraak doen. Tijdens de zitting vraagt de voorzitter waarom u in hoger beroep bent gegaan. Het is niet verplicht om naar de zitting te gaan. U kunt uw advocaat machtigen u te verdedigen tijdens zitting. Een zitting is openbaar tenzij deze achter gesloten deuren is. Dan hebben anderen geen toegang tot de zitting.

Hoe beoordeelt het gerechtshof uw strafzaak?

Het gerechtshof moet 4 vragen beantwoorden:

  1. Is het wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte het feit heeft gepleegd?
  2. Is dit feit strafbaar?
  3. Is de verdachte strafbaar?
  4. En welke straf krijgt deze verdachte opgelegd?

De raadsheren moeten door wettige bewijsmiddelen de overtuiging hebben dat deze verdachte het ten laste gelegde feit heeft gepleegd. Alle strafbare gedragingen zijn vastgelegd in het Wetboek van Strafrecht. De gedraging moet voldoen aan de strafrechtelijke omschrijving in dit wetboek. Soms zijn er omstandigheden waardoor iemand zich niet aan de wet kon houden. Die verdachte is dan niet strafbaar. Als het gerechtshof tot de overtuiging komt dat u een strafbaar feit hebt begaan, zal het tot slot bekijken welke straf of maatregel het oplegt.

Uitspraak

Na het sluiten van de zitting doet het gerechtshof binnen 2 weken uitspraak. Het gerechtshof kan ook direct uitspraak doen! Vervolgens krijgt u de uitspraak thuisgestuurd. Als u een strafrechtadvocaat heeft, ontvangt deze de uitspraak. Hoe lang duurt een hoger beroepszaak over het algemeen? Van het instellen van hoger beroep in strafzaken tot uitspraak moet u rekenen op een doorlooptijd van ongeveer 3 maand. Dat is sneller dan bijvoorbeeld in het civiel recht. Daar kan een procedure zomaar 1 jaar of langer duren! Bent u het niet eens met de uitspraak van het gerechtshof? Dan kunt u in cassatie bij de Hoge Raad. Die kijkt niet opnieuw naar uw zaak, maar of het recht goed is uitgelegd en toegepast.

Advocaat nodig?

U kunt zelf in hoger beroep bij strafzaken. Dit kan dus zonder strafrechtadvocaat. Maar u mag en kan wel een strafrechtadvocaat inschakelen. Een strafrechtadvocaat kan u veel rust geven. Deze denkt met u mee en staat u bij tijdens de zitting. Een strafrechtadvocaat weet uiteraard veel van het strafrecht. Vooral in hoger beroep is dit van belang. Daarom is het geen slecht idee een strafrechtadvocaat in te schakelen! Hoger beroep instellen heeft vaak zin. Zeker als u dan een strafrechtadvocaat mee laat kijken.

Kunt u wel een steuntje in de rug gebruiken? Bel dan snel 088 1810 349. Of vul het contactformulier in. Klik op de knop hieronder! Dan koppelen wij u aan een gespecialiseerd strafrechtadvocaat. Benieuwd naar de kosten? Lees hier meer over in dit artikel.

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een strafrechtadvocaat?

De meeste advocaten brengen een uurtarief in rekening. Dit tarief verschilt per advocaat, omdat het afhangt van de grootte van het kantoor, het aantal jaren werkervaring en de expertise van de advocaat. Bij onze advocaten heeft u eerst altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen de advocaten u meer vertellen over de kosten en kijken naar de mogelijkheid voor toevoeging. Dit betekent dat de advocaat op basis van pro deo werkt. U hoeft dan slechts een kleine bijdrage te betalen.

Is een strafrechtadvocaat verplicht?

Bij het strafrecht is een advocaat niet verplicht. Toch is het verstandig om wel een advocaat in te schakelen. Het strafrecht is zeer ingewikkeld en vergt veel kennis van zaken. Onze advocaten beschikken over de juiste kennis en staan u dan ook graag bij!

Heeft een strafrechtadvocaat beroepsgeheim?

Ja, een strafrecht advocaat moet zich houden aan het beroepsgeheim. Dit betekent dat de advocaat niet openbaar mag maken wat de cliënt hem of haar vertelt, tenzij dit nodig is om de cliënt te verdedigen.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
  • Binnen 24 uur.
  • Gratis en vrijblijvend.
  • Specialist uit uw regio.
  • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
  • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
  • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349