Uitkeringsfraude is een veelvoorkomend feit in Nederland. Als u of uw partner verdacht wordt van uitkeringsfraude, is het belangrijk dat u zich laat bijstaan door een (pro deo) advocaat. Deze kan u bijstaan bij uw zitting en advies geven of u een eventueel voorstel van het OM moet accepteren, of juist niet. De bij ons aangesloten advocaten hebben ruime ervaring in dit soort zaken.
Soorten uitkeringsfraude
Veelvoorkomende soorten van uitkeringsfraude zijn:
- Bijstandsfraude (Werkloosheid)
- WW fraude (Werkloosheid)
- WAO fraude (Arbeidsongeschiktheid )
- WIA fraude (Arbeidsongeschiktheid)
- Anw fraude (Nabestaandenuitkering)
- AKW fraude (Kinderbijslag)
- AOW fraude (Basis pensioen)
Methodes van frauderen
Uitkeringsfraude, oftewel het wederrechtelijk proberen een (hogere) uitkering te ontvangen, kent over het algemeen vier verschillende vormen. Ook komt het regelmatig voor dat wordt vergeten om melding te doen van een veranderde situatie. Onderstaand de meest voorkomende vormen van uitkeringsfraude:
- Identiteitsfraude: Iemand doet zich, met behulp van een vals identiteitsbewijs, voor als iemand anders (invloed op alle uitkeringen).
- Inkomstenfraude: Iemand geeft inkomsten niet op (invloed op alle uitkeringen).
- Vermogensfraude: Iemand geeft (een deel van) zijn vermogen niet op (invloed op bijstandsuitkering).
- Leefvormfraude: Iemand geeft op geen gezamenlijke huishouding te voeren of zorg van kinderen te hebben (invloed op bijstand, Anw , AOW en AKW).
Straffen voor uitkeringsfraude
Vaak wordt bij uitkeringsfraude een boete opgelegd. In sommige gevallen echter, bijvoorbeeld wanneer de verdachte geen geld heeft om een boete te betalen, kunnen ook werk- en gevangenisstraffen worden opgelegd. De maximale straffen voor de fraude zijn afhankelijk van het bedrag waarvoor uitkeringsfraude is gepleegd. Dit wordt het benadelingsbedrag genoemd. Bij een veroordeling zal vaak ook een ontnemingsprocedure worden gestart, om naast de straf ook het bedrag terug te vorderen dat teveel is ontvangen. Als de verdachte niet genoeg geld heeft om dit terug te betalen, kan er beslag op goederen en huis worden gelegd.
Bron: rechtspraak.nl
Contact met uitkeringsfraude advocaat
Als u een dagvaarding heeft ontvangen of onderwerp bent van onderzoek inzake fraude, is het belangrijk dat u zich laat bijstaan door een ervaren advocaat. Alle bij Dé strafrechtadvocaat aangesloten advocaten hebben deze ervaring. Bovendien kunnen zij u vaak op pro deo basis bijstaan. Neem direct contact op via het formulier en u wordt vrijblijvend teruggebeld door een advocaat uit uw regio.