Verboden wapenbezit

Verboden wapenbezit

Een uitleg van verboden wapenbezit hoeft niet te worden gegeven. Dit spreekt voor zich. Heeft u een dagvaarding ontvangen, of staat u onder verdenking van verboden wapenbezit? Dan is het een goed idee om een ervaren strafrechtadvocaat in te schakelen. Deze kan u bijstaan en adviseren tijdens de procedure. Vul het contactformulier in om in contact te komen met een strafrechtadvocaat. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen. Onderaan de pagina vindt u een button.

Welke wapens vallen onder verboden wapenbezit?

De wet wapens en munitie kent 5 verschillende categorieën:

Categorie 1 wapens

  • Soort wapens: Niet-vuurwapens
  • Voorbeelden: Stiletto’s, vlindermessen, ploertendoders, boksbeugels
  • Verboden wapenbezit? Ja, buiten de overheid mag niemand deze wapens bezitten

Categorie 2 wapens

  • Soort wapens: Zware of aangepaste vuurwapens, wapens die gebruik maken van vuur, gas, elektriciteit of ontploffingen
  • Voorbeelden: Automatische vuurwapens, geweer met afgezaagde loop, pepperspray, stroomstootwapens
  • Verboden wapenbezit? Ja, buiten de overheid mag niemand deze wapens bezitten, maar sommige lichte explosieven zijn volgens de Wet explosieven toegestaan voor civiel gebrui

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Categorie 3 wapens

  • Soort wapens: Niet-aangepaste vuurwapens, werpmessen, alarmpistolen, toestellen die projectielen afschieten
  • Voorbeelden: Geweren, revolvers en pistolen, alarm- en startpistolen
  • Verboden wapenbezit? Ja, buiten de overheid en personen met een vergunning (sportschutters, jagers, verzamelaars) mag niemand deze wapens bezitten

Categorie 4 wapens

  • Soort wapens: Restcategorie van lichte wapens
  • Voorbeelden: Zwaarden, kruisbogen, alarmpistolen, luchtwapens
  • Verboden wapenbezit? Deels, personen boven de 18 jaar mogen deze wapens bezitten maar niet publiekelijk dragen. Luchtwapens mogen geen gelijkenis vertonen met vuurwapens, anders vallen zij onder categorie 1.

Categorie 2 munitie

Bij munitie is er sprake van één hoofdcategorie: categorie 2. Dit is munitie voor wapens uit categorie 2 en 3. Categorie 3 munitie is een restgroep.

Straffen

De straf die een verdachte krijgt, hangt af van een veelheid aan factoren. Een advocaat kan op basis van ervaring een inschatting geven van de mogelijke straf. In alle gevallen is het echter de rechter die bepaalt. Vaak wordt verboden wapenbezit als subsidiair opgelegd (dus bovenop een andere straf), omdat er ook sprake is van een geweldsdelict (zoals moord).

De maximumstraf voor verboden wapenbezit varieert per wapen. Voor een categorie 1 wapen is dit 9 maanden gevangenisstraf, of een geldboete van de 4e categorie. Voor wapens uit categorie 3 bedraagt de maximumstraf 4 jaar, of een geldboete van de 5e categorie. Als er sprake is van illegale handel wordt de maximumstraf echter verhoogd naar 8 jaar gevangenisstraf, of een geldboete van de 5e categorie.

Schakel een strafrechtadvocaat in

Als u moet voorkomen wegens verboden wapenbezit, is het een goed idee om u te laten bijstaan door een ervaren strafrechtadvocaat. Wanneer u uw gegevens achterlaat via het formulier op deze pagina, zal een advocaat uit uw regio vrijblijvend contact met u opnemen en uitleggen wat deze voor u kan betekenen. Al onze advocaten zijn aangesloten bij de raad van rechtsbijstand en werken dus, indien mogelijk, op pro deo basis.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op
1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een strafrechtadvocaat?

De meeste advocaten brengen een uurtarief in rekening. Dit tarief verschilt per advocaat, omdat het afhangt van de grootte van het kantoor, het aantal jaren werkervaring en de expertise van de advocaat. Bij onze advocaten heeft u eerst altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen de advocaten u meer vertellen over de kosten en kijken naar de mogelijkheid voor toevoeging. Dit betekent dat de advocaat op basis van pro deo werkt. U hoeft dan slechts een kleine bijdrage te betalen.

Is een strafrechtadvocaat verplicht?

Bij het strafrecht is een advocaat niet verplicht. Toch is het verstandig om wel een advocaat in te schakelen. Het strafrecht is zeer ingewikkeld en vergt veel kennis van zaken. Onze advocaten beschikken over de juiste kennis en staan u dan ook graag bij!

Heeft een strafrechtadvocaat beroepsgeheim?

Ja, een strafrecht advocaat moet zich houden aan het beroepsgeheim. Dit betekent dat de advocaat niet openbaar mag maken wat de cliënt hem of haar vertelt, tenzij dit nodig is om de cliënt te verdedigen.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
  • Binnen 24 uur.
  • Gratis en vrijblijvend.
  • Specialist uit uw regio.
  • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
  • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
  • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349