VOG afgewezen, wat nu?

VOG afgewezen, wat nu?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een instrument om de integriteit bij bepaalde beroepen te waarborgen. Maar wat als uw VOG wordt afgewezen? Of het nou gaat om een functie als taxichauffeur of sociaal werker: de eisen die aan het beroep gesteld worden, gaan niet altijd samen met de strafbare feiten die een sollicitant in het verleden gepleegd heeft.

Toetsing VOG door Dienst Justis

Bij de toetsing voor de VOG wordt gekeken of u in het verleden een strafbaar feit hebt gepleegd dat relevant is voor de functie. Als de strafbare feiten relevant zijn, wordt de VOG afgewezen. Als u bijvoorbeeld veroordeeld bent voor dronken rijden, kunt u geen taxichauffeur worden, maar wel jeugdleider bij een sportclub. De aanvraag voor een VOG voor het taxibedrijf zal afgewezen worden, die voor de voetbalclub niet.

Aanvraag screenen

Dienst Justis is belast met het beoordelen van uw VOG-aanvraag. Namens de minister van Veiligheid en Justitie screenen zij uw aanvraag op het risico voor de samenleving bij afgifte en het doel waarvoor de afgifte is gevraagd. Dit noemt men het objectief criterium. Hiertegen wordt het persoonlijke belang van u als aanvrager afgewogen (subjectief criterium). Deze weging van factoren bepaalt of er in het concrete geval een VOG wordt afgegeven. Justis heeft hierbij een redelijk grote vrijheid om naar eigen inzicht een besluit te nemen. In deze vrijheid schuilt nu juist de ruimte waarin succesvol bezwaar valt te maken tegen een VOG-afwijzing!

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Zienswijze VOG

Als u een voornemen tot afwijzing hebt gehad, kunt u binnen 2 weken een zienswijze indienen. De termijn voor de VOG zienswijze is dus erg kort. Dient u geen zienswijze in, dan wordt de VOG afgewezen. U kunt dan overigens nog wel in bezwaar. Wilt u een zienswijze indienen, maar heeft u geen idee hoe u eraan moet beginnen? Download dan hier ons voorbeeld zienswijze.

VOG afgewezen, wat nu?

Onze gespecialiseerde advocaten hebben veel ervaring met het maken van bezwaar tegen afgewezen VOG-aanvragen. Wij schetsen een compleet beeld van uw situatie en nemen een gemotiveerd standpunt in waarom een VOG verleend had moeten worden aan u. Ook zal feitelijk of juridisch in kaart worden gebracht waarom Justis niet goed heeft gemotiveerd hoe groot het recidivegevaar is. Risico’s zijn nooit op voorhand helemaal uit te sluiten. Wel zijn de risico’s vaak dusdanig klein dat deze niet opwegen tegen de persoonlijke gevolgen voor uw carrièrepad.

Voorbeeld belang Verklaring Omtrent het Gedrag

Stel dat u in de beveiliging wilt gaan werken, of dat u uw zinnen hebt gezet op een baan als kleuterjuf. Uw belang is daarin voor u minstens net zo belangrijk als het belang van de samenleving in het voorkomen van het risico op herhaling. Welk belang zwaarder weegt hangt echter veelal af van ‘de omstandigheden van het geval’. Denk daarbij aan factoren als de afdoening van het strafbare feit (veroordeling of boete?), de tijd die sinds het plegen van strafbare tijd is verstreken (net gebeurd of een ver verleden), het aantal gepleegde feiten (eenmalig of veelpleger?) en de wijziging van de inrichting van uw leven (geen foute vrienden meer).

Juridische hulp bij afgewezen VOG

De advocaten van De Strafrechtadvocaat springen in de bres voor mensen die niet tot in het einde der tijden achtervolgd willen blijven door de skeletten uit hun verleden. Wij halen het onderste uit de kan voor u! Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de kennis die reclassering over u (nog) heeft. Dit kan een belangrijk bewijsmiddel zijn ten aanzien van uw houding en gedrag sinds het plegen van het strafbare feit.

Kosten bezwaarschrift bij VOG geweigerd

Pro deo bij lager inkomen

De advocaten van De Strafrechtadvocaat werken allemaal ook op basis van gesubsidieerde rechtshulp (ook wel “pro deo”). Dat betekent dat de kosten (naast een eigen bijdrage) betaald worden door de Raad voor Rechtsbijstand. U komt hiervoor in aanmerking als uw inkomen en vermogen onder een bepaalde grens vallen. Actuele informatie hierover leest u op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Rechtsbijstandsverzekering

Als u een rechtsbijstandsverzekering hebt, worden de kosten hierdoor gedekt. Als u hier gebruik van wilt maken, zal uw advocaat u een formulier toesturen om de zaak bij de verzekeraar aan te melden.

Wat als de beslissing na het indienen van bezwaarschrift nog steeds negatief is?

Indien na het indienen van het bezwaar de weigering in stand blijft, kan er in beroep gegaan worden bij de rechtbank. Uw advocaat zal u daarin bijstaan door het opstellen van een beroepschrift en het bijwonen van een zitting.

Meer weten over bezwaar tegen een afwijzing VOG?

Zoals u ziet betekent een geweigerde VOG nog niet dat dit definitief is, lees hier meer over op onze algemene pagina over VOG. Of neem vrijblijvend contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden. We zijn bereikbaar via 088 1810 349 of u kunt het contactformulier invullen. Wij staan voor u klaar!

Strafrecht advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt die specialist is in strafrecht zaken.

Meer weten over VOG?

Lees meer over bijvoorbeeld:

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Veelgestelde vragen VOG afgewezen

Wat krijg ik als mijn VOG wordt afgewezen?

U kunt een bezwaarschrift insturen indien uw VOG is afgewezen. Dit moet u binnen 6 weken na de beslissingsdatum doen. Dit kan schriftelijk en digitaal.

Hoe weet ik of mijn VOG is afgewezen?

Als Dienst Justis besluit uw aanvraag af te wijzen, krijgt u deze mededeling naar uw huisadres gestuurd. In de brief die u ontvangt staat de reden waarom de VOG is afgewezen.

Hoe vaak wordt een VOG afgewezen?

In 2019 werd slecht 0,33% van de aanvragen afgewezen.

Wat zijn strafbare feiten voor een VOG?

Een VOG kan worden afgewezen op basis van strafbare feiten uit het verleden. Indien u een VOG aanvraagt, wordt hier onderzoek naar gedaan. Vervolgens volgt een belangenafweging tussen het belang van de aanvrager en het belang van de samenleving. Hierbij is het doel van de aanvraag belangrijk.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
  • Binnen 24 uur.
  • Gratis en vrijblijvend.
  • Specialist uit uw regio.
  • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
  • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
  • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349