VOG en strafblad

VOG en strafblad

Een strafblad kan problemen opleveren bij een nieuwe baan. Soms zult u een verklaring omtrent gedrag (VOG) moeten aanvragen. Als Justitie die VOG weigert, kan dit voor uw nieuwe werkgever een reden zijn u niet aan te nemen. Wilt u meer weten over VOG en strafblad? In dit artikel leggen wij u alles uit!

Wat is een verklaring omtrent gedrag?

Voor bepaalde banen is een VOG verplicht. Maar een werkgever kan het ook vragen als het niet verplicht is. Met een VOG kan een werkgever zien of u strafrechtelijk iets heeft gedaan dat niet past bij uw toekomstige functie. Justis beslist of het de VOG wel of niet verstrekt. Justis is onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en screent personen en organisaties. Voor een VOG checkt Justis uw strafblad.

Bent u op zoek naar meer algemene informatie over de VOG? Dit vindt u terug op de pagina ‘Verklaring Omtrent Gedrag‘.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Wat is een strafblad?

Een strafblad heet ook wel uittreksel justitiële documentatie. Het is een overzicht van de door u gepleegde misdrijven of overtredingen. Met het strafblad staat u dus eigenlijk geregistreerd bij Justitie. Of iets op uw strafblad komt, hangt af van de vraag of het een misdrijf is of een overtreding. Niet alle overtredingen komen op uw strafblad. Misdrijven wel! Soms krijgt u een strafbeschikking. Dit kan echter ook op uw strafblad komen!

Strafblad = geen VOG?

Betekent een strafblad nou automatisch dat u geen VOG krijgt? Hebt u geen strafblad? Dan hoeft u zich in ieder geval geen zorgen te maken. Hebt u wel een strafblad? Dan is het iets ingewikkelder. Maar dat u een strafblad heeft wil niet meteen zeggen dat u geen VOG krijgt! We leggen het u graag uit. Justis kijkt eerst of een strafblad problemen oplevert voor het doel van de VOG. Dit is een andere beoordeling dan de vraag of het strafblad een belemmering is voor een bepaalde functie. Dus of de VOG wel of niet kan worden afgegeven. Die beoordeling gaat als volgt.

Terugkijktermijn

U vraagt een VOG aan. Justis kijkt naar uw strafblad in het Justitieel Documentatiesysteem. De beoordeling vindt plaats binnen een terugkijktermijn. In die terugkijktermijn bekijkt Justis of er sprake is van een relevant strafbaar feit. De lengte van die terugkijktermijn verschilt. En hangt af van het doel van de aanvraag en de leeftijd van de aanvrager.

Beoordeling VOG en strafblad

Dan gaat Justis de aanvraag beoordelen aan de hand van het screeningsprofiel van uw werkgever. Zijn de strafbare feiten op uw naam een belemmering voor de functie waarvoor u de VOG aanvraagt? Soms is een snelheidsovertreding een belemmering voor een baan als taxichauffeur. Maar niet voor de functie baliemedewerker bij een bank. Als het strafbare feit niet relevant is voor uw functie, krijgt u gewoon een VOG.

Screeningsprofiel

Eerder noemden wij al het screeningsprofiel. Er is een algemeen screeningsprofiel en een specifiek screeningsprofiel. Voor het algemene screeningsprofiel zijn er 8 risicogebieden:

  1. Informatie
  2. Geld
  3. Goederen
  4. Diensten
  5. Zakelijke transacties
  6. Proces
  7. Aansturen organisatie
  8. Personen

Dan zijn er nog specifieke screeningsprofielen. Denk aan een screeningsprofiel voor wethouders. Of buitengewoon opsporingsambtenaren, de juridische dienstverlening en de taxibranche.

Belangenafweging

Maar dan is Justis er nog niet. De beoordeling neemt soms best wat tijd. Niet alleen moet Justis de beoordeling doen zoals hierboven, zij moet ook een belangenafweging maken. Een belangenafweging is het tegenover elkaar zetten van verschillende belangen. Bijvoorbeeld: het belang van de aanvrager versus het risico voor de samenleving bij het verstrekken van de VOG. Al deze stappen samen maken dat Justis een besluit kan nemen.

Besluit VOG en strafblad

Als Justis uw aanvraag wil afwijzen, krijgt u daarvan bericht. U mag dan namelijk eerst een zienswijze indienen. Blijft Justis bij de afwijzing? En krijgt u dus een (definitief) besluit dat uw VOG is afgewezen? Dan kunt u in bezwaar. Geeft Justis u geen gelijk? Dan kunt u nog in beroep bij de bestuursrechter.

Wij zijn u daar graag bij van dienst. U kunt telefonisch contact met ons opnemen voor hulp van een strafrechtadvocaat. U krijgt een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Twijfel dus niet en bel ons! U kunt ook het contactformulier invullen. Binnen een werkdag wordt u teruggebeld.

Twijfelt u omdat u bang bent voor hoge kosten? Onze strafrechtadvocaten werken op basis van pro deo. Dit betekent dat een groot deel van de kosten wordt betaald door de Raad voor Rechtsbijstand. Of u in aanmerking komt voor een pro deo advocaat hangt af van het inkomen en vermogen. U vindt de voorwaarden terug op de volgende pagina ‘kosten pro deo advocaat‘.

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een strafrechtadvocaat?

De meeste advocaten brengen een uurtarief in rekening. Dit tarief verschilt per advocaat, omdat het afhangt van de grootte van het kantoor, het aantal jaren werkervaring en de expertise van de advocaat. Bij onze advocaten heeft u eerst altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen de advocaten u meer vertellen over de kosten en kijken naar de mogelijkheid voor toevoeging. Dit betekent dat de advocaat op basis van pro deo werkt. U hoeft dan slechts een kleine bijdrage te betalen.

Is een strafrechtadvocaat verplicht?

Bij het strafrecht is een advocaat niet verplicht. Toch is het verstandig om wel een advocaat in te schakelen. Het strafrecht is zeer ingewikkeld en vergt veel kennis van zaken. Onze advocaten beschikken over de juiste kennis en staan u dan ook graag bij!

Heeft een strafrechtadvocaat beroepsgeheim?

Ja, een strafrecht advocaat moet zich houden aan het beroepsgeheim. Dit betekent dat de advocaat niet openbaar mag maken wat de cliënt hem of haar vertelt, tenzij dit nodig is om de cliënt te verdedigen.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
  • Binnen 24 uur.
  • Gratis en vrijblijvend.
  • Specialist uit uw regio.
  • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
  • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
  • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349