VOG Zienswijze

VOG Zienswijze

Als Dienst Justis van plan is om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) af te wijzen, kunt u een VOG zienswijze indienen. Hierin kunt u zelf aangeven dat er goede redenen zijn om u toch de VOG te geven, ondanks dat u niet voldoet aan de formele vereisten. Dit kan bijvoorbeeld als uw leven er nu heel anders (beter) uitziet dan in de tijd dat de strafbare feiten zijn ontstaan. Lees hier hoe u dit op papier zet en download een voorbeeld vog zienswijze.

Toetsing VOG door Dienst Justis

Dienst Justis kijkt of u in het verleden een strafbaar feit hebt gepleegd en of dat relevant is voor de functie waarvoor u de VOG aanvraagt. Als de strafbare feiten relevant zijn, wordt de VOG afgewezen. Als u bijvoorbeeld veroordeeld bent voor dronken rijden, kunt u geen taxichauffeur worden, maar wel jeugdleider bij een sportclub. De aanvraag voor een VOG voor het taxibedrijf zal afgewezen worden, die voor de voetbalclub niet. Welke strafbare feiten relevant zijn voor verschillende functies, kunt u vinden in de beleidsregels van het Ministerie van Justitie.

Objectief criterium: risico voor samenleving?

De aanvraag wordt beoordeeld op het risico voor de samenleving bij afgifte en het doel waarvoor de afgifte is gevraagd. Dit heet ook wel het objectief criterium. Hiertegen wordt het persoonlijke belang van u als aanvrager afgewogen (subjectief criterium).

-> Lees meer over de invloed van een strafblad op het krijgen van een VOG

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Voornemen tot afwijzing VOG

Deze weging van factoren bepaalt of er in het concrete geval een VOG wordt afgegeven. Er staat niet van tevoren vast hoe de individuele aspecten gewogen moeten worden. Justis heeft hierbij een redelijk grote vrijheid om naar eigen inzicht een besluit te nemen. Daarom kan na een voornemen tot afwijzing van de VOG, toch succesvol een zienswijze ingebracht kan worden. Het draait er om dat u uitlegt waarom u de VOG in uw geval toch zou moeten krijgen.

Termijn VOG zienswijze

Als u een voornemen tot afwijzing hebt gehad, kunt u binnen 2 weken een zienswijze indienen. De termijn voor de VOG zienswijze is dus erg kort. Dient u geen zienswijze in, dan wordt de VOG sowieso afgewezen. U kunt dan overigens nog wel in bezwaar. Hoe dat gaat, leest u terug op onze pagina die zich richt op het VOG-bezwaar.

Inhoud VOG zienswijze

Het is van belang dat u uitgebreid omschrijft wat de oorzaak was van de fouten die u in het verleden hebt gemaakt. Bijvoorbeeld over verkeerde vrienden, drugsgebruik, geldproblemen etc. Kortom alle negatieve aspecten in uw leven die u achtergelaten hebt. Daarna legt u uit hoe u zich hebt ontwikkeld. Bijvoorbeeld dat u al lang niet met justitie in aanraking bent geweest, uw school hebt afgemaakt, altijd hebt gehouden aan voorschriften van de reclassering, een vaste relatie hebt, schuldhulp hebt afgerond etcetera. Kortom alles wat nu beter met u gaat. Alle dingen die op uw situatie van toepassing zijn, vult u in op de voorbeeld zienswijze.

Wat als na het indienen van uw zienswijze nog steeds geen VOG krijgt?

Indien na het indienen van de zienswijze de weigering in stand blijft, kan er in bezwaar gegaan worden. Hoe dit gaat, kunt u lezen op onze pagina over VOG bezwaar.

U kunt zelf bezwaar maken, maar wij raden aan om hiervoor een VOG advocaat in te schakelen. Deze VOG advocaat zal naast de argumenten uit uw zienswijze ook aandacht besteden aan de toepassing van de beleidsregels van het Ministerie. Verder zal in de jurisprudentie gekeken worden of er vergelijkbare zaken zijn als de uwe en waar wel een VOG werd toegekend. U kunt ons bereiken op 088 1810 349 of het contactformulier invullen.

Strafrechtadvocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt die specialist is in strafrecht zaken.

Meer weten over VOG?

Lees meer over bijvoorbeeld:

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Veelgestelde vragen VOG

Wat krijg ik als mijn VOG wordt afgewezen?

U kunt een bezwaarschrift insturen indien uw VOG is afgewezen. Dit moet u binnen 6 weken na de beslissingsdatum doen. Dit kan schriftelijk en digitaal.

Hoe weet ik of mijn VOG is afgewezen?

Als Dienst Justis besluit uw aanvraag af te wijzen, krijgt u deze mededeling naar uw huisadres gestuurd. In de brief die u ontvangt staat de reden waarom de VOG is afgewezen.

Hoe vaak wordt een VOG afgewezen?

In 2019 werd slecht 0,33% van de aanvragen afgewezen.

Wat zijn strafbare feiten voor een VOG?

Een VOG kan worden afgewezen op basis van strafbare feiten uit het verleden. Indien u een VOG aanvraagt, wordt hier onderzoek naar gedaan. Vervolgens volgt een belangenafweging tussen het belang van de aanvrager en het belang van de samenleving. Hierbij is het doel van de aanvraag belangrijk.

Hoe ziet een zienswijze eruit?

In een zienswijze zet u uw mening over een voorgenomen plan of besluit van de gemeente. Hierin beschrijft u waar u het wel en niet mee eens bent.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
  • Binnen 24 uur.
  • Gratis en vrijblijvend.
  • Specialist uit uw regio.
  • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
  • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
  • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349