Uit een Verklaring Omtrent Gedrag (hierna: VOG) blijkt dat uw gedrag in het verleden geen belemmering vormt voor een bepaalde taak of functie in de samenleving. Een belemmering is bijvoorbeeld een veroordeling van een strafbaar feit. Dit artikel geeft algemene informatie over de VOG zoals het aanvragen en de beoordeling ervan.
Inhoud
Verklaring Omtrent Gedrag, een verplichting?
Voor sommige beroepen is het wettelijk verplicht een VOG af te geven. Een voorbeeld van een wettelijke verplichting vindt u terug in de Wet kinderopvang:
“De gastouder (…), zijn in het bezit van een verklaring omtrent het gedrag en staan ingeschreven in het personenregister kinderopvang, bedoeld in artikel 1.48d. De verklaring omtrent het gedrag is bij inschrijving in het personenregister kinderopvang niet ouder dan twee maanden”.
Een gastouder is dus verplicht om een VOG af te geven. Iemand die met vertrouwelijke gegevens werkt zoals een advocaat is ook verplicht een VOG af te geven.
Aanvragen van een VOG
Een VOG aanvragen kan op veelsoortige wijzen: digitaal of schriftelijk. Kiest u ervoor om de VOG digitaal aan te vragen? Via Mijn Justis logt u in met uw DigiD en Justis beoordeelt uw aanvraag op digitale wijze. Vraagt u een VOG liever schriftelijk aan? Dan moet dit via een aanvraagformulier bij de gemeente waar u staat ingeschreven. De website van uw gemeente geeft hier meer informatie over. Tevens is het mogelijk dat uw werkgever een VOG aanvraagt.
Goed om te weten is dat een digitale aanvraag minder geld kost dan de schriftelijke aanvraag. Bovendien kan een vrijwilliger in sommige gevallen een VOG gratis kan aanvragen.
Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag
Het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag (hierna: COVOG) is een onderdeel van Dienst Justis (Ministerie van Justitie en Veiligheid) en beoordeelt alle aanvragen omtrent de VOG. Het COVOG is de enige instantie in Nederland die VOG-verklaring afgeeft.
Voor het beoordelen van aanvragen ter verkrijgen van een VOG van natuurlijke personen zijn er beleidsregels opgesteld voor het COVOG. Hier vindt u de desbetreffende beleidsregel terug.
Procedure VOG-aanvraag
De eerste stap die het COVOG zet is oordelen of de aanvrager wel of niet een strafblad heeft. Heeft u geen strafblad? Dan krijgt u een VOG. Betekent dit dat u geen VOG krijgt wanneer u een strafblad heeft? Nee.
Een nuance
Het COVOG toetst een VOG-aanvraag aan de hand van screeningsprofielen. Dit betekent dat het COVOG toetst of een eventuele strafbare feit een belemmering vormt voor de functie waarvoor de VOG-aanvraag is gedaan. Het COVOG houdt rekening met de aard van het gepleegde strafbare feit en de baan waarvoor een VOG nodig is. De beleidsregel geeft dit als volgt weer:
“Daarbij wordt het belang van de aanvrager afgewogen tegen het risico voor de samenleving in het licht van het doel van de aanvraag”.
Meer concreet houdt dit in dat een strafblad vanwege rijden onder invloed voor een taxichauffeur problemen oplevert voor een positieve VOG-aanvraag. Een gastouder zou hier minder snel problemen mee ondervinden.
Niet eens?
Heeft u een negatief besluit ontvangen van het COVOG? Tegen een negatief besluit kunt u binnen zes weken bezwaar aantekenen. Het opstellen van een bezwaarschrift is een juridische aangelegenheid. Zoek telefonisch contact met ons op en wij brengen u in contact met een gespecialiseerde advocaat. Zo weet u zeker dat u een goed bezwaar opstelt en heeft u meer kans op een geslaagd bezwaar.
Meer informatie over de VOG
- VOG en strafblad
- Aanvraag VOG afgewezen
- VOG taxi afgewezen
- De VOG zienswijze
- VOG voorbeeld zienswijze