Wanneer mag de politie iemand aanhouden?

Wanneer mag de politie iemand aanhouden?

Voor het doen van een aanhouding gelden zeer specifieke voorwaarden. Daaraan moet voldaan worden, anders kunt u als verdachte aanspraak maken op uw eigen rechten. Een strafrechtadvocaat weet alles van deze voorwaarden.

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Mag de politie je zomaar aanhouden?

Als er een strafbaar feit gepleegd wordt, kan de politie een verdachte aanhouden. Er moet dan een redelijk vermoeden van schuld bestaan. Bijvoorbeeld doordat een verdachte strafbare gedragingen vertoont. Ook waargenomen gegevens, bijvoorbeeld verzameld door opsporingsambtenaren, kunnen aanleiding geven tot een aanhouding. Hetzelfde geldt voor verklaringen van getuigen, sporen van een misdaad of ontvangen tips.

Aanhouding door burgers

Burgers kunnen ook een aanhouding verrichten, maar alleen als een verdachte op heterdaad betrapt wordt. De verdachte wordt dan alsnog overgedragen aan de politie. Ook hiervoor gelden specifieke voorwaarden.

Contact opnemen

Bent u aangehouden maar twijfelt u of dit op de juiste gronden was? Strafrechtadvocaten van kantoren dichtbij kunnen uw situatie onder de loep nemen. U kunt met behulp van het formulier contact opnemen met een van onze kantoren bij u in de buurt. U komt dan in contact met een gespecialiseerde advocaat. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 088 – 1810 349.

Strafrecht advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht of Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt die specialist is in strafrechtzaken.

Artikelen

Strafrecht

Tbs, wat betekent dat?

Als u te maken krijgt met de term tbs (terbeschikkingstelling) heeft u wellicht baat bij een gesprek met een strafrechtadvocaat. Zo komt u snel meer te weten over de betekenis op uw persoonlijke situatie. Dit is een maatregel die wordt opgelegd aan veroordeelden die voor een deel of helemaal ontoerekeningsvatbaar verklaard zijn, bijvoorbeeld doordat ze lijden aan een psychiatrische stoornis. Het gevaar voor recidive is bij veroordeelden ook hoog. Soms wordt het ook gecombineerd met een gevangenisstraf, namelijk als een misdaad een veroordeelde wel voor een deel aangerekend kan worden. Tbs kan opgelegd worden met bevel tot verpleging maar ook onder voorwaarden. In het eerste geval wordt een veroordeelde in een tbs-kliniek opgenomen. Wilt u weten wat tbs betekent voor een afzonderlijke of persoonlijke situatie? Door het formulier op te sturen komt u snel in contact met een strafrechtadvocaat bij u in de buurt.

Strafrecht

Katvanger

Katvanger, money mule en geldezel zijn allemaal woorden voor personen die door criminelen aangetrokken worden om onder andere hun pincode of pinpas af te geven. In sommige gevallen krijgen die personen daar betaald voor. Over het algemeen verkeren dergelijke katvangers in financiële problemen en daarom geven zij hun handtekening en naam tegen een betaling af. Maar kan een rechter een katvanger strafrechtelijk vervolgen? En welke vormen zijn er? Op deze pagina leest u hier meer over.

Strafrecht

Levenslang, wat houdt dat in Nederland in?

Straffen in Nederland bestaan in verschillende gradaties. Na een arrestatie is er soms is er sprake van een boete, een taakstraf of een gevangenisstraf. Een strafrechtadvocaat informeert u graag over uw mogelijkheden en perspectieven bij de verschillende straffen. In dit blog behandelen wij in het bijzonder levenslang in Nederland.

Strafrecht

Betekent een verkeersovertreding een strafblad?

Over het algemeen hoeft u niet bang te zijn voor een strafblad als u een verkeersovertreding heeft gemaakt. Strafbare feiten in het verkeer worden meestal afgehandeld met een boete. Onder het strafrecht vallen wel zwaardere verkeersovertredingen, waarvoor een strafbeschikking gegeven wordt. Hierdoor krijgt u een strafblad. Dit is bijvoorbeeld het geval als u een ernstige verkeersovertreding gemaakt heeft of deze overtreding herhaalt.

Strafrecht

Mensensmokkel

Het is de afgelopen jaren veel in het nieuws geweest. Iedereen kent de beelden wel van vluchtelingen in kleine bootjes gepropt, dobberend op de oceaan. Of de nieuwsberichten over doden achterin een vrachtwagen. Vaak zit hier mensensmokkel achter. Wat is mensensmokkel precies? Wij vertellen u er graag meer over!

Strafrecht

Wanneer mag mijn telefoon worden afgetapt?

Ook wanneer u verdacht wordt van een misdrijf, heeft u rechten die de politie moet waarborgen. Deze rechten, en regels om deze veilig te stellen, zijn opgenomen in de wet. Zo mag niet zomaar uw telefoon worden afgetapt. Onze strafrechtadvocaten kunnen ervoor zorgen dat u beschermd blijft en uw rechten niet geschonden worden, ook en júist als u verdachte bent in een zaak.

Strafrecht

Inbeslagname

In bepaalde situaties kan en mag de politie voorwerpen van u in beslag nemen. Denk bijvoorbeeld aan een auto. Wij kunnen ons voorstellen dat u met vragen zit als uw voorwerp in beslag is genomen. Na het lezen van dit artikel weet u alles over inbeslagname en wat u hiertegen kunt doen!

Strafrecht

Adolescentenstrafrecht; wat houdt het in?

Vanaf 1 april 2014 is er de wet adolescentenstrafrecht. Deze vorm van jeugdstrafrecht geldt voor jongeren van 16 tot 23 jaar. De achterliggende gedachte is dat het adolescentenstrafrecht de overgang van jeugd- naar volwassenenstrafrecht soepeler laat verlopen.

Strafrecht

Lachgas verboden per 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een nationaal lachgasverbod. Lachgas staat vanaf deze datum op lijst II van de Opiumwet, wat inhoudt dat het bezit en de verkoop ervan in beginsel verboden zijn. Ook is het dan niet meer toegestaan om het middel binnen of buiten Nederlands grondgebied te brengen.

Strafrecht

Kritiek op strafbeschikking

Sinds 2008 mag het Openbaar Ministerie (OM) in feite op de stoel van de rechter zitten. Het OM kan namelijk zelf straffen opleggen om de rechters te ontlasten. Dit is de strafbeschikking. Zie ook ons artikel over de strafbeschikking! Er is veel kritiek geweest op de strafbeschikking door het OM. Een van de kritiekpunten was dat dat de officier van justitie strenger strafte dan de rechter.

Veelgestelde vragen aanhouding

Wat betekent een aanhouding?

Een aanhouding of arrestatie houdt in dat de bewegingsvrijheid van een persoon door politiediensten of, ingeval heterdaad, door burgers wordt ontnomen.

Wat moet je zeggen bij een aanhouding?

Nadat u contact heeft gehad met uw advocaat, of wanneer u niet een advocaat wilt, begint het eerste verhoor. Let er daarbij goed op dat alles wat u verklaart tijdens het verhoor mogelijk tegen u gebruikt kan worden. Wij adviseren in deze fase over het algemeen om u te beroepen op uw zwijgrecht en geen vraag te beantwoorden.

Hoe gaat een aanhouding?

Aanhouden houdt in dat u meegenomen wordt naar het politiebureau voor verhoor; het is een dwangmiddel. Dit verhoor gaat dan over het strafbare feit.

Hoelang mag een aanhouding duren?

De politie mag u maximaal 9 uur vasthouden voor onderzoek. Hierbij kunnen ze uw vingerafdrukken afnemen of foto’s maken. Hierbij telt de tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur niet mee. Het is dus mogelijk dat de politie u in totaal 18 uur vasthoudt voor het onderzoek.

Wat is het verschil tussen aanhouden en staande houden?

Staande houden is een verbod op liggen of zitten. Aanhouden betekent dat u moet stoppen met een rechtszaak tot een later moment.

Kan de politie zomaar iedereen aanhouden?

De politie mag elk persoon aanhouden en verhoren op het politiebureau indien diegene verdacht wordt van het plegen van een strafbaar feit.

Wanneer mag de politie iemand aanhouden?

Als er een strafbaar feit gepleegd wordt, kan de politie een verdachte aanhouden. Er moet dan een redelijk vermoeden van schuld bestaan.

Wat mag een agent niet doen?

Een agent mag onder andere niet onderzoek verrichten in een woning zonder een huiszoekingsbevel, personen observeren, telefoon tappen en geweld gebruiken.

Is aanhouden hetzelfde arresteren?

Aanhouden en arresteren betekenen allebei iemand in zijn of haar vrijheid beroven.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
  • Binnen 24 uur.
  • Gratis en vrijblijvend.
  • Specialist uit uw regio.
  • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
  • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
  • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349