Wanneer mag mijn telefoon worden afgetapt?

Ook wanneer u verdacht wordt van een misdrijf, heeft u rechten die de politie moet waarborgen. Deze rechten, en regels om deze veilig te stellen, zijn opgenomen in de wet. Zo mag niet zomaar uw telefoon worden afgetapt. Onze strafrechtadvocaten kunnen ervoor zorgen dat u beschermd blijft en uw rechten niet geschonden worden, ook en júist als u verdachte bent in een zaak.

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Wanneer mag mijn telefoon worden afgetapt

Telefoons aftappen of gesprekken afluisteren mag alleen als er sprake is van (verdenking van) een ernstig misdrijf waarop een gevangenisstraf van vier jaren of meer staat, en als de rechtsorde gevaar loopt. De periode mag niet langer dan vier weken duren en de rechter-commissaris moet er toestemming voor gegeven hebben. Indien de politie deze periode toch wil verlengen, is er toestemming vereist van de officier van justitie.

Informatie die wordt afgetapt

Als de politie eenmaal toestemming heeft om telefoons af te tappen, dan bestaat dit niet alleen uit afluisteren telefoongesprekken, maar ook uit het aftappen van elektronische informatie. Denk hierbij aan sms- en whatsappberichten, maar ook aan internetverkeer zoals downloads en activiteiten op het web.

Is uw telefoon afgetapt en vermoedt u dat daarvoor geen geldige redenen waren? Strafrechtadvocaten bij u in de buurt kunnen uw situatie bekijken en uw positie in de rechtbank versterken.

Aftappen telefoon herkennen: wordt mijn telefoon afgeluisterd?

Als uw telefoon wordt afgetapt, kan het zijn dat u tijdens telefoongesprekken achtergrondgeruis hoort. Andere tekenen zijn mogelijk dat de batterij van uw telefoon snel leegloopt zonder dat u hem veel gebruikt, of dat uw toestel erg heet wordt. Ga er echter niet te snel vanuit dat u wordt afgeluisterd; bovenstaande problemen met een telefoon komen geregeld voor en hebben bijna altijd geheel andere, technische oorzaken.

Strafrecht advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht of Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt die specialist is in strafrechtzaken. Indien u in aanmerking komt voor een toevoeging, werkt de strafrechtadvocaat op pro deo basis (lees meer op onze zusterwebsite ‘Kosten pro deo advocaat‘). Neem contact met ons op door ons formulier in te vullen of bel ons op 088 – 1810 349.

Artikelen

Strafrecht

Tbs, wat betekent dat?

Als u te maken krijgt met de term tbs (terbeschikkingstelling) heeft u wellicht baat bij een gesprek met een strafrechtadvocaat. Zo komt u snel meer te weten over de betekenis op uw persoonlijke situatie. Dit is een maatregel die wordt opgelegd aan veroordeelden die voor een deel of helemaal ontoerekeningsvatbaar verklaard zijn, bijvoorbeeld doordat ze lijden aan een psychiatrische stoornis. Het gevaar voor recidive is bij veroordeelden ook hoog. Soms wordt het ook gecombineerd met een gevangenisstraf, namelijk als een misdaad een veroordeelde wel voor een deel aangerekend kan worden. Tbs kan opgelegd worden met bevel tot verpleging maar ook onder voorwaarden. In het eerste geval wordt een veroordeelde in een tbs-kliniek opgenomen. Wilt u weten wat tbs betekent voor een afzonderlijke of persoonlijke situatie? Door het formulier op te sturen komt u snel in contact met een strafrechtadvocaat bij u in de buurt.

Strafrecht

Katvanger

Katvanger, money mule en geldezel zijn allemaal woorden voor personen die door criminelen aangetrokken worden om onder andere hun pincode of pinpas af te geven. In sommige gevallen krijgen die personen daar betaald voor. Over het algemeen verkeren dergelijke katvangers in financiële problemen en daarom geven zij hun handtekening en naam tegen een betaling af. Maar kan een rechter een katvanger strafrechtelijk vervolgen? En welke vormen zijn er? Op deze pagina leest u hier meer over.

Strafrecht

Levenslang, wat houdt dat in Nederland in?

Straffen in Nederland bestaan in verschillende gradaties. Na een arrestatie is er soms is er sprake van een boete, een taakstraf of een gevangenisstraf. Een strafrechtadvocaat informeert u graag over uw mogelijkheden en perspectieven bij de verschillende straffen. In dit blog behandelen wij in het bijzonder levenslang in Nederland.

Strafrecht

Betekent een verkeersovertreding een strafblad?

Over het algemeen hoeft u niet bang te zijn voor een strafblad als u een verkeersovertreding heeft gemaakt. Strafbare feiten in het verkeer worden meestal afgehandeld met een boete. Onder het strafrecht vallen wel zwaardere verkeersovertredingen, waarvoor een strafbeschikking gegeven wordt. Hierdoor krijgt u een strafblad. Dit is bijvoorbeeld het geval als u een ernstige verkeersovertreding gemaakt heeft of deze overtreding herhaalt.

Strafrecht

Mensensmokkel

Het is de afgelopen jaren veel in het nieuws geweest. Iedereen kent de beelden wel van vluchtelingen in kleine bootjes gepropt, dobberend op de oceaan. Of de nieuwsberichten over doden achterin een vrachtwagen. Vaak zit hier mensensmokkel achter. Wat is mensensmokkel precies? Wij vertellen u er graag meer over!

Strafrecht

Wanneer mag mijn telefoon worden afgetapt?

Ook wanneer u verdacht wordt van een misdrijf, heeft u rechten die de politie moet waarborgen. Deze rechten, en regels om deze veilig te stellen, zijn opgenomen in de wet. Zo mag niet zomaar uw telefoon worden afgetapt. Onze strafrechtadvocaten kunnen ervoor zorgen dat u beschermd blijft en uw rechten niet geschonden worden, ook en júist als u verdachte bent in een zaak.

Strafrecht

Inbeslagname

In bepaalde situaties kan en mag de politie voorwerpen van u in beslag nemen. Denk bijvoorbeeld aan een auto. Wij kunnen ons voorstellen dat u met vragen zit als uw voorwerp in beslag is genomen. Na het lezen van dit artikel weet u alles over inbeslagname en wat u hiertegen kunt doen!

Strafrecht

Adolescentenstrafrecht; wat houdt het in?

Vanaf 1 april 2014 is er de wet adolescentenstrafrecht. Deze vorm van jeugdstrafrecht geldt voor jongeren van 16 tot 23 jaar. De achterliggende gedachte is dat het adolescentenstrafrecht de overgang van jeugd- naar volwassenenstrafrecht soepeler laat verlopen.

Strafrecht

Lachgas verboden per 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een nationaal lachgasverbod. Lachgas staat vanaf deze datum op lijst II van de Opiumwet, wat inhoudt dat het bezit en de verkoop ervan in beginsel verboden zijn. Ook is het dan niet meer toegestaan om het middel binnen of buiten Nederlands grondgebied te brengen.

Strafrecht

Kritiek op strafbeschikking

Sinds 2008 mag het Openbaar Ministerie (OM) in feite op de stoel van de rechter zitten. Het OM kan namelijk zelf straffen opleggen om de rechters te ontlasten. Dit is de strafbeschikking. Zie ook ons artikel over de strafbeschikking! Er is veel kritiek geweest op de strafbeschikking door het OM. Een van de kritiekpunten was dat dat de officier van justitie strenger strafte dan de rechter.

Veelgestelde vragen wanneer mag telefoon worden afgetapt

Kan politie je telefoon aftappen?

Ja, de politie heeft deze bevoegdheid, maar moet hiertoe wel toestemming hebben gekregen van de rechter-commissaris. Daarnaast moet het gaan om een misdrijf waarop een gevangenisstraf staat van 4 jaar of meer, en moet het ter bescherming zijn van de rechtsorde.

Kunt u zomaar afgeluisterd worden?

Nee, de politie mag niet zomaar uw mobiele telefoon afluisteren. De politie moet hiervoor toestemming hebben van de rechter-commissaris.

Telefoon afluisteren door politie hoe merk je dat?

De vraag ‘word ik afgeluisterd?’ is niet eenvoudig te beantwoorden. Wanneer u wordt afgeluisterd, kunt u dit merken aan een telefoon die snel leegloopt, een heet toestel en achtergrondgeruis tijdens telefoongesprekken. Ga er echter niet te snel vanuit dat u afgeluisterd wordt. Bovenstaande kan namelijk door heel andere, technische problemen veroorzaakt worden.

Hoelang mag de politie afluisteren?

De politie mag maximaal 4 weken elektronisch en telefonisch verkeer aftappen. Als zij deze periode wil verlengen, moet zij toestemming hebben van de Officier van Justitie.

Hoe lang mag de politie je telefoon houden?

Indien de politie uw telefoon in beslag genomen heeft in belang van het onderzoek, dan mag de politie zelf beslissen wanneer zij de telefoon teruggeeft. De politie zou uw telefoon dus zelfs nog tot de rechtszitting kunnen houden, indien dit in belang is van het onderzoek.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
  • Binnen 24 uur.
  • Gratis en vrijblijvend.
  • Specialist uit uw regio.
  • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
  • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
  • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349