Onze experts helpen bij al uw vragen
088 181 0349- Binnen 24 uur.
- Gratis en vrijblijvend.
- Specialist uit uw regio.
In Nederland zijn de regels rondom gedragsaanwijzingen en strafbeschikkingen vastgelegd in het Wetboek van Strafvordering. Een gedragsaanwijzing is een maatregel die kan worden opgelegd door de politie of het Openbaar Ministerie (OM) om bijvoorbeeld ordeverstoringen te voorkomen of de veiligheid te waarborgen. Een strafbeschikking is een buitengerechtelijke afdoening van een strafzaak door het OM.
Er bestaat geen precies wettelijke termijn die specifiek voorschrijft hoe lang het maximaal mag duren voordat je na het opleggen van een gedragsaanwijzing een strafbeschikking moet ontvangen. Echter, het OM dient bij het opleggen van strafbeschikkingen wel rekening te houden met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, waaronder het beginsel van redelijke termijn. Dit betekent dat de procedure binnen een redelijke tijd moet worden afgehandeld.
Wat als een redelijke termijn wordt beschouwd, kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden van de zaak. In veel gevallen wordt een periode van enkele maanden als redelijk beschouwd, maar dit is geen harde regel en kan variëren. Als de termijn onredelijk lang is, kan dit mogelijk een schending van de rechten van de verdachte betekenen.
Indien je van mening bent dat de termijn onredelijk lang is en je hierdoor in je rechten wordt geschaad, is het raadzaam om juridisch advies in te winnen. Een advocaat kan je bijstaan in het proces en eventueel stappen ondernemen om de procedure te versnellen of aan te vechten.
U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.