Onze experts helpen bij al uw vragen
088 181 0349- Binnen 24 uur.
- Gratis en vrijblijvend.
- Specialist uit uw regio.
Bij de vraag of er een verjaringstermijn is voor bijstandsfraude, komen we terecht in het Nederlandse strafrecht en bestuursrecht. Bijstandsfraude kan zowel strafrechtelijke als bestuursrechtelijke consequenties hebben. Hieronder zal ik beide situaties kort toelichten.
Bijstandsfraude kan strafrechtelijk worden vervolgd als een vorm van oplichting of valsheid in geschrifte. De verjaringstermijn voor strafbare feiten is afhankelijk van de maximale gevangenisstraf die op het delict is gesteld. Voor oplichting kan dit bijvoorbeeld een verjaringstermijn van twaalf jaar zijn. Het is belangrijk te weten dat deze termijn kan worden verlengd door bepaalde juridische handelingen, zoals het uitbrengen van een dagvaarding.
In het bestuursrecht is de terugvordering van onterecht ontvangen bijstandsuitkeringen aan de orde. Er geldt een verjaringstermijn van vijf jaar voor de terugvordering van ten onrechte betaalde bijstand, te rekenen vanaf het moment dat de gemeente bekend werd met de feiten die aanleiding gaven tot terugvordering.
Het is raadzaam om in geval van bijstandsfraude juridisch advies in te winnen, omdat de specifieke omstandigheden van de zaak van invloed kunnen zijn op de toepasselijke regels en termijnen.
U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.