Onze experts helpen bij al uw vragen
088 181 0349- Binnen 24 uur.
- Gratis en vrijblijvend.
- Specialist uit uw regio.
Poging tot zware mishandeling is een strafbaar feit in het Nederlandse strafrecht en valt onder de bepalingen van het Wetboek van Strafrecht. Bij het beoordelen van een poging tot zware mishandeling worden verschillende juridische richtlijnen en criteria gehanteerd. Hieronder geef ik een overzicht van de belangrijkste aspecten:
Artikel 45 van het Wetboek van Strafrecht: Dit artikel bepaalt wat onder een poging verstaan wordt. Een poging tot een misdrijf is strafbaar wanneer het voornemen van de dader zich door een begin van uitvoering heeft geopenbaard.
Artikel 302 van het Wetboek van Strafrecht: Dit artikel behandelt zware mishandeling en de strafmaat hiervoor. Zware mishandeling wordt bestraft met een gevangenisstraf van maximaal acht jaar of een geldboete van de vijfde categorie.
Voornemen: De dader moet het voornemen hebben gehad om zware mishandeling te plegen.
Begin van uitvoering: Er moet een begin van uitvoering zijn geweest van het misdrijf. Dit betekent dat de dader handelingen heeft verricht die direct gericht zijn op het voltooien van de zware mishandeling.
Vrijwillige terugtred: Als de dader vrijwillig en uit eigen beweging besluit om niet door te gaan met de uitvoering van het misdrijf, kan dit leiden tot strafvermindering of ontslag van rechtsvervolging.
De strafmaat voor poging tot zware mishandeling is lager dan voor voltooide zware mishandeling. De rechter zal bij het bepalen van de strafmaat rekening houden met de ernst van de poging, de omstandigheden van het geval en eventuele recidive van de dader.
Rechters baseren hun uitspraken vaak op eerdere rechtspraak (jurisprudentie) om consistentie in de rechtspraak te waarborgen. Hierbij wordt gekeken naar vergelijkbare zaken en de uitspraken die daarin zijn gedaan.
Het is belangrijk op te merken dat elke zaak uniek is en de rechter in elke individuele zaak een afweging maakt op basis van de specifieke feiten en omstandigheden.
U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.