Onze experts helpen bij al uw vragen
088 181 0349- Binnen 24 uur.
- Gratis en vrijblijvend.
- Specialist uit uw regio.
Een artikel 12-procedure, ook wel bekend als de beklagprocedure, is een procedure in het Nederlandse strafrecht waarbij een klager het gerechtshof kan verzoeken om een beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) tot niet-vervolging te herzien. Dit artikel maakt onderdeel uit van het Wetboek van Strafvordering.
In civiele procedures is het gebruikelijk dat de verliezende partij in de proceskosten wordt veroordeeld. Echter, in een artikel 12-procedure is dit niet het geval. In het Nederlandse strafrecht, en specifiek in de context van een artikel 12-procedure, geldt in de regel dat iedere partij haar eigen kosten draagt, ongeacht de uitkomst van de procedure.
Naast proceskosten zijn er in een artikel 12-procedure doorgaans ook geen andere kosten die aan de klager kunnen worden opgelegd, zoals griffierechten of andere gerechtelijke kosten. De procedure is in principe kosteloos voor de indiener.
Het is wel belangrijk op te merken dat als een klager ervoor kiest om juridische bijstand in te schakelen, zoals een advocaat, de kosten voor deze bijstand voor eigen rekening komen. Er bestaat echter geen risico dat de klager door het gerechtshof wordt veroordeeld tot het betalen van de proceskosten van de tegenpartij, aangezien artikel 12-procedures meestal geen wederpartij kennen zoals in civiele zaken.
Samenvattend, het risico van een veroordeling in proceskosten of betaling van andere kosten is zeer beperkt in een artikel 12-procedure voor degene die het indient.
U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.